uweta
  • instagram
  • tiktok
  • linkedin
  • youtube

Google Merchant Center Nedir?

Google Merchant Center Nedir?

E-Ticaret sitelerinin en büyük iş ortaklarından biri hiç şüphesiz Google’dır. Google, yaptığı çalışmalar ve geliştirdiği uygulamalar ile e-ticaret sitelerine çeşitli avantajlar sunuyor. Google Merchant Center da bunlardan biridir. Ürünlerinizin internet ortamında var olmasını ve Google aramalarında görünmesini, bu uygulama ile sağlayabilirsiniz.

Google Merchant Center, milyonlarca kişinin ürünlerinizi keşfetmesine, tanımasına ve satın almasına yardımcı olur. Özellikleri ve derin raporlama araçları sayesinde, doğru müşterilere doğru ürünleri ulaştırmanız için farklı yöntemler sunar.

Bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır. Merchant Center’ı doğru bir şekilde kullandığınız takdirde önemli faydalarını görebilirsiniz. Peki Google Merchant Center nasıl kullanılır?

Google Merchant Center Nedir?

Google Merchant Center, 2010 yılında Google Shopping ile birlikte kullanıma açılan bir araçtır. E-ticaret işletmelerine yönelik bir araçtır ve işletme sahipleri burada ürünlerini barındırabilir. Uygulamanın temel amacı, e-ticaret hem daha rahat yapılmasını hem de daha rahat denetlenmesini sağlamaktır. E-ticaret sitenizde satışa sunduğunuz ürünleri Merchant Center’a yükleyebilir, böylece arama sonuçlarında görünmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca ürünlerin fotoğrafları ve fiyatları da görünür.

Google’ın e-ticaret işletmeleri için özel olarak geliştirdiği bu araç, reklam yönetimi için kullanılır. Merchant Center’a yüklediğiniz ürünler için Google, YouTube ve diğer ortak sitelerde reklamlar verebilirsiniz. Çok yönlü bir e-ticaret yönetimi için bu araç Google Ads, Google Benim İşletmem ve diğer araçlarla entegre olabiliyor. Böylece yüklenen ürünler için bir taraftan reklam verilirken başka bir araçtan da istatistikler takip edilebiliyor.

Google Merchant Center Nedir?

Neden Google Merchant Center Kullanılmalıdır?

Online perakende satış yapanlar için son derece kullanışlı olan Google Merchant Center, bir mağaza değil, ürün listeleme servisidir. Dolayısıyla bu araç site satış vaadi sunmaz. Ürünlerinizi görselleri, fiyatları ve diğer bilgileri ile arama sonuçlarında gösterir. Kullanıcılar söz konusu ürünleri satın almak için yine sizin sitenize girmelidir. Bu uygulamayı doğrudan satış için değil ama satışlarınızı artırmak için kullanabilirsiniz.

Merchant Center’ı kullanmanızı gerektiren nedenlerden biri, etkin bir reklam yönetimi sağlayabilmenizdir. Reklam vermek istediğiniz ürünlerin tüm detayları aracın içerisinde yer alacağı için ekstra bir uğraşa girmenize gerek kalmaz. Ayrıca Google’ın diğer servisleri Google Merchant Center entegrasyonu yapılabilmesi de reklam sürecinin verimliliğini artırır. Reklamlarınızın performansını izleyebilir ve bu sayede yeni stratejiler de geliştirebilirsiniz.

Uygulama size ürün bilgilerini kolayca düzenleme imkânı da sunar. Yayınlanmaya devam eden ürünleri bile düzenleyebilir ve güncelleyebilirsiniz. Güncelleme öncesi ürünleriniz ve reklamlarınız hakkında detaylı verilerin bulunduğu raporlar alabilirsiniz. Verileri analiz ederek dijital pazarlama konusunda bir sonraki adımınızın planlamasını yapabilirsiniz.

Google Merchant Center Ücretli Mi?

Google’ın neredeyse tüm servisleri ücretsizdir. Aynı şekilde Merchant Center da ücretsiz bir şekilde hizmete açılmıştır. Yani e-ticaret işletmeniz için kolayca hesap açabilirsiniz. İhtiyaç duyacağınız tek şey bir Google (GMail) hesabıdır. Google hesabınız ile uygulamaya giriş yapabilirsiniz. Web sitesi, mağaza adı, adres ve benzeri bilgileri girip ürünlerinizi ekledikten sonra hizmetten faydalanabilirsiniz.

Hesap açmak ve ürün eklemek ücretsizdir fakat ücret ödemeniz gereken servisler de vardır. Reklam verdiğiniz takdirde, bu servisin ücretlendirmesine tabi tutulursunuz. Ücretlendirme tarifesi ise reklamların aldığı etkileşimle alakalıdır.

Tıklama Başına Maliyet (Cpc)

Bu sistemde reklamlarınızın aldığı tıklamalara göre ücretlendirilirsiniz. Potansiyel müşterileriniz reklamlarınıza her tıkladığında bir miktar para ödemeniz gerekir. Söz konusu müşterinin sitenizden ürün almasına gerek yoktur.

Etkileşim Başına Maliyet (Cpe)

CPE sisteminde ise potansiyel müşterilerinizin reklamla ilgili her etkileşimi için para ödemeniz gerekir. Reklamı 10 saniyeden fazla görüntülemek, daraltılmış bir reklamı genişletmek, reklamı kaydırmak gibi etkileşimler para ödemenizi gerektirir.

Google Merchant Center Nasıl Çalışır?

Google Merchant Center’ın aktif bir şekilde çalışması için hesap oluşturmalısınız. Hesap oluşturmak için Merchant Center ekranına gidip Google hesabınızla oturum açmanız yeterlidir. Google hesabınız yoksa Accounts ekranına gidip “Hesap Oluştur” butonuna tıklayarak bir GMail alabilirsiniz.

Uygulamayı aktifleştirdiğinizde akıllı bir şekilde hesabınıza uygun bir ilk katılım deneyimi oluşturulur. Bu süreçte sonraki adımlar hakkında bilgiler alabilirsiniz. Birinci adımda işletmenizle ilgili bilgileri girmelisiniz. Buraya işletme adresi, işletme adı ve cep telefonu numarası gibi bilgiler eklenir.

Sonraki adımlarda satın alma yöntemi, üçüncü taraf uygulamaları ile entegrasyon, e-posta tercihleri gibi işlemler yapılır. Kurulum tamamlandıktan sonra ürünlerinizi eklemeye başlayabilirsiniz. Ürünlerinizi eklemek için tercih edebileceğiniz farklı yöntemler vardır.

Google Merchant Center’a Nasıl Ürün Eklenir?

Google Merchant Center ürün ekleme sürecinde uygulayabileceğiniz üç farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden size uygun olanı seçip ürünlerinizi ekleyebilirsiniz. Ürünleri manuel olarak ekleyebileceğiniz gibi otomatik bir şekilde eklemenizi sağlayan yöntemler de mevcuttur.

Google Merchant Center’ın E- Ticaretteki Kullanımı Nasıldır?

Merchant Center hem ürün listelediği hem de reklamları destekler. Dolayısıyla e-ticaret için ciddi bir önemi vardır. E-ticaret sitenizin altyapısına bağlı olarak bu aracı kullanmanız kolaylaşabilir.

  • Google Merchant Center ve Google Ads hesaplarının kurulumu tamamlanır.
  • Hesaplara dönüşüm takip kodları eklenir.
  • Google Merchant Center ve Google Ads hesaplarınız birbirine bağlanır.
  • Ürünleriniz hesabınıza aktarılır.
  • Elde edilen verilere göre reklamlarınız optimize edilir ve bu sayede satış performansı iyileşir.
  • Reklamlarınız ile ilgili görüntüleme, tıklama, satın alma gibi verilerin tümü panelinizde görünür.
Google Merchant Center Nedir?

Google Merchant Center Nedir? – Uweta

Whatsapp
Uweta Bilişim
Uweta Bilişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?