Kadın Girişimci Ne Demek?
Kadın girişimci, özet bir ifade ile kendi işini kuran, bu işletmenin genel organizasyonunu ve yönetimini üstlenen kadınların bu tanıma uyduğu söylenebilir. İfadeyi biraz daha genişletirsek ekonomik, sosyal ve ailesel şartları bir işletme başlatma doğrultusunda yönetebilen kadınlar bu başlığın altına girmeyi hak eder. Kadın girişimciler, söz konusu işletmeyi kendi başlarına ya da başka kişilerle kurabilir.
Kadın Girişimci Olmanın Önemi Nedir?
Kadın girişimciler, birbirleriyle bağlantılı şekilde ekonomik ve sosyal açısından büyük önem taşır. Kadınların üretime ve iş hayatına girişimcilik pozisyonunda dâhil olması, genel itibarı ile ekonomik bir hareketlilik sağlar. Bu sayede o toplumdaki ekonomik faaliyetlerin, kendi içinde sıkışıklık yaşayan, yenilik ve profesyonellikten yoksun gidişatı kırılabilir. Kadınların oluşturduğu yeni fikirlerin etkisinin bu şekilde yayılması hem mikro hem de makro ölçekte pozitif dönüşümlere neden olur. Çünkü kadınların imza attığı işlerin pazardaki boşlukları doldurma ihtimali, hâlihazırda devam etmekte olan ve tekdüzeleşme eğilim gösteren üretim faaliyetlerine karşı fark oluşturur. Bu, ilk olarak tek bir işletme özelinde olumlu sonuçlar doğurur. Devamında da benzer girişimlerin sayısının artmasına bağlı olarak genel bir yükselişten söz edilebilir.
Ekonomik anlamda ortaya çıkan bu etki, diğer kadınlara da cesaret vereceğinden sosyal alana da yansır. Daha fazla kadın, kendi işini kurmak için ihtiyaç duyduğu özgüveni bu sayede bulur. Ortaya çıkan zincirleme etki, bir noktadan sonra kadınların toplum içindeki yerinin gözle görülür biçimde değişmesini sağlayabilir. Dolayısıyla kadın girişimciler, toplumsal dönüşümün ateşleyici güçlerinden biri hâline gelir.
Kadın Girişimci Nasıl Olunur?
“Kadın girişimci nasıl olunur?” sorusu bu noktada gündeme gelir. Aslında kadın girişimci olmak için ekstra bir belge ya da unvan edinmek gerekmez. Kendini, bir işletme kurmak ve markayı yükseltip değerli kılmak için hazır hisseden, bunun için uygun şartları sağlayabilen her kadın girişimci olabilir.
Bu noktada kadınları girişimci olmaya iten bazı faktörlerden de söz etmek gerekir. Kadınların, işverenler tarafından daha az istihdam edildiği bilinen bir gerçektir. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 15 yaş üstü kadınların istihdam oranı 2020 yılında %26,3’tür. Hâl böyleyken birçok kadın için kendi işini kurmak neredeyse bir ihtiyaç durumuna gelir. Benzer bir etkiyi kadınların iş hayatında karşılaştığı cam tavan sendromu da oluşturur. Bir noktadan sonra daha ileriki pozisyonlara geçme konusunda karşılaşılan engelleri ifade eden bu sendrom, kadınların psikolojik ve ekonomik bağımsızlıklarını elde etme isteklerini tetikler. Bunu hisseden bir kadın girişimci şirket açmak için aradığı motivasyonu daha rahat bulur.
Kadın Girişimci Hangi Özelliklere Sahiptir?
Kurdukları işletmelerin faaliyet alan ve şekillerinden bağımsız olarak kadın girişimciler, bazı ortak özelliklere sahiptir. Bu özellikleri aşağıdaki gibi sıralayarak kadın girişimci kavramının daha da netleşmesini sağlayabiliriz. Kadın girişimciler:
- Dinamik, cesur, öz güvenli ve rekabetçilerdir.
- Kendilerine koydukları hedefe ulaşmak için yeterli motivasyona sahiptir.
- Risk almaktan çekinmez.
- Yenilikçidir.
- Sahip oldukları kaynak ve ilişkileri etkili şekilde yönetir.
- İletişim kabiliyetleri ve işbirliği yapma eğilimleri yüksektir.
Bu saydıklarımız elbette ki tüm kadın girişimciler için geçerli olmayabilir. Fakat kendi ayakları üzerinde durma isteği hisseden pek çok kadının benzer karakter özelliklerine sahip olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Kadın Girişimciliğe Nasıl Başvurulur?
Kadınlar için girişimcilik, sadece belli bir kurumun çatısı altında yürütülebilecek bir süreç değildir. Kendini işini kuran her kadın bu sıfat ile anılmayı hak eder. Dolayısıyla doğrudan kadın girişimciliğine başvuru gibi bir işlemden söz etmek mümkün değildir. Fakat isteğe bağlı olarak Türkiye Kadın Girişimciler Derneği gibi kuruluşlara kayıt olunabilir.
Bunun yanında kadınlar, KOSGEB tarafından verilen Girişimci Belgesi’ni de alabilir. Bu belgeyi almak için kurum tarafından verilen eğitimlere katılmak gerekir. Bu eğitimler, genel olarak online ya da klasik şekilde düzenlenir. Pandemi sürecinde ise eğitimler sadece internet ortamında devam etmektedir.
Kadın Girişimci Belgesi Nasıl Alınır?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere Girişimci Belgesi almak için KOSGEB tarafından verilen eğitimleri tamamlamanız gerekir. Eğitimler, kendi içlerinde iki seviyeye ayrılmış durumlardır. İlk aşama, Geleneksel Girişimcilik Eğitimi olarak isimlendirilir. Bu aşamayı tamamlamanızın ardından 3 ay içinde İleri Girişimci Eğitimine de katılarak belgeyi almaya hak kazanabilirsiniz. Sürecin tamamlanmasının ardından belgeniz, e-Devlet üzerinden erişilebilir hâle gelir. KOSGEB’in sunduğu desteklerden yararlanmayı planlıyorsanız öncelikle bu belgeyi almanız bir zorunluluktur.
Kadın Girişimcilerin Yapabileceği İşler Nelerdir?
Kadın girişimcilerin yapabileceği işler konusunda elbette ki bir sınırlama yoktur. Kadınlar, istedikleri her alanda faaliyet gösterip önemli başarılara imza atabilir. Fakat bu noktada atlanmaması gereken detay, kişilerin başarıya ulaşma şanslarının kendilerini yakın hissettikleri işlerde daha fazla olduğudur. Kadın girişimcilik projeleri arasında öne çıkanlar genellikle şu alanlara yöneliktir:
- Satış ortaklığı
- Dekorasyon hizmetleri
- Freelance işler
- Etkinlik ve organizasyon
- Uzmanlık alanlarında verilecek danışmanlıklar
- Takı tasarım ve üretimi
- Tekstil ve aksesuar
- E-ticaret
Son dönemde büyük gelişim gösteren e-ticaret, kadın girişimciler için oldukça geniş bir potansiyel taşır. Kadınlar, internet üzerinden ürün ya da hizmet satışı yaparak geleneksel iş modellerine kıyasla çok düşük maliyetlerle geniş bir müşteri havuzuna sahip olabilir. E-ticaret kapsamında ne tür ürünler satacağınıza karar veremiyorsanız “Kendi İşini Kurmak İsteyenlere Girişim Fikirleri” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Kadın Girişimciler E-ticarete Nasıl Atılır?
E-ticarete atılmak belirli basamaklardan oluşan bir süreçtir. Bir kadın girişimci e-ticaret ile uğraşmak istiyorsa şu adımları takip edebilir:
- Faaliyet göstereceğiniz sektöre ve satacağınız ürünlere karar verin.
- İş planınıza uygun bir alan adı seçin.
- Şirketinizi kurarak girişimizine resmiyet kazandırın.
- Güvenilir bir e-ticaret altyapısına sahip internet sitenizi kurun. (Bu konuda IdeaSoft’tan destek alabilirsiniz)
- Sermayenizi belirleyin.
- Daha fazla kişiye ulaşmak için zaman ve emek harcayın.
- Müşteri kitlenizle buluşmanızı kolaylaştıracak reklam ve pazarlama çalışmaları yapın.
- Müşteri hizmetleri politikanızı oluşturun.
- Depolama ve kargolama süreçlerini planlayın.
- İnternet sitenizi SEO uyumluluğunu göz önünde bulundurarak yönetin ve geliştirin.
Başlıklar hâlinde verdiğimiz bu adımların her biri, üzerinde özenli şekilde çalışılması gereken konulardır. Bu konular hakkında detaylı bilgiye sahip olmak ve bu süreçte ayaklarınızın yere daha sağlam basmasını istiyorsanız “E-ticaret Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?” başlıklı yazımızı mutlaka incelemelisiniz.
Kadın Girişimci Olmanın Avantajları Nelerdir?
bu konuya dair hiçbir avantajdan bahsedemeyeceğimiz anlamına gelmez. Kadın girişimci avantajları şu şekilde listelenebilir:
İstatistikler kadınlara ait işletmelerin sayısı ve başarısındaki artışı gösterir niteliktedir.
Başarılı iş kadınlarının sayısındaki artış, diğer kişilere yol gösterici olmaktadır.
Kadınların daha yüksek duygusal zekâya sahip olması, rekabet ortamında fark oluşturmalarına yardımcı olur.
Girişimci kadınlar, başarılı olduklarında erkeklere kıyasla kendilerini daha mutlu hisseder.
İşbirliğine daha yatkın olmaları kadınları bir adım öne geçirir.
Kadınların iş yaşamında başarı kazanması, toplumsal dönüşüm konusunda son derece etkilidir.
Pek çok kuruluş, kadın girişimcilere destek vererek bu saydığımız avantajların pratiğe dökülmesine ön ayak olur. Bu sayede kadınların kendi işlerini kurma sürecinin daha kolay hale geldiği söylenebilir.
Kadın Girişimciler İçin Yol Haritası – Uweta