Kurumsal kimlik; belirli aşamalardan oluşan özenli bir sürecin sonunda oluşturulmuş, markanın genel anlayışını ve tavrını ifade eden unsurlar bütünü olarak tanımlanabilir. Bu unsurların en önemli ayağını görsel öğeler oluşturur. Kurumsal kimlik çalışması sonucu oluşturulmuş tüm öğeler, markanın müşterileri ve genel anlamda dış dünya ile iletişime geçmesi noktasında öncelik araçlardır. Bu nedenle görsel unsurların, markanın ürün ya da hizmetlerini desteklemek için oluşturulmak istediği algıya doğrudan hizmet ediyor olması gerekir. Bu çerçevede ilk akla gelenler, renk seçimleri ya da akılda kalıcı marka logosu gibi görsel araçlar olsa da kurumsal kimliği bunlarla sınırlamak büyük bir hata olur. Çünkü kurumsal kimlik tanımı, görsel unsurların yanında kurumsal iletişim ve kurumsal davranış kavramlarını da içerir. Bu iki kavram, markanın hitap etmeyi hedeflediği kitle ile temasa geçmesini kolaylaştıran birçok faktörü ifade eder. Kurumsal davranış, fiyatlandırma politikalarından sosyal sorumluluk projelerine kadar birçok alt başlığa ayrılırken kurumsal iletişim ise kurumun kendi içinde ve çevresiyle girdiği bilgi alışverişin kapsar. Tüm bu faktörler, markanın görsel çalışmalarla oluşturulan imajını destekler. Bunlar olmadan, sadece görsel açıdan oluşturmaya çalışılan bir kurumsal kimlik, eksik kalmanın da ötesinde temeli sağlam kurulmadığı için zaman içinde etkinliğini yitirecektir. Bunlar ışığında kurumsal kimlik tasarımının bütünlüklü bir persona oluşturma işi olduğu söylenebilir.
Neden Kurumsal Kimlik Oluşturulmalıdır?
Ticaret, günümüzde her zamankinden daha sert bir rekabet ortamına dönüşmüş durumda. Kurumsal kimlik de önemi her geçen gün artan bir kavramdır. Bu zorlu koşulların gerekliliklerini yerine getirmeyen markalar, zaman zaman anlık parlamalar gösterse de orta veya uzun vadede rakiplerinin gerisinde kalmaya mahkûmdur. Bu koşullara bağlı olarak tutarlı ve başarılı bir kurumsal kimlik oluşturmak, es geçmemeniz gereken bir değer hâline gelmiştir. Özellikle görselliğin ön planda olduğu dijital mecralarda faaliyetlerinizi sürdürüyorsanız bu konuya gereken önemi göstererek rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz. E-ticaret marka bilinirliğini artırma konusunda kurumsal kimlik, en işlevsel enstrümanlarınızdan biri olacaktır.
- Kurumsal kimlik oluşturarak;
- Özgünlüğünüzü yansıtıp markanıza yönelik algıyı güçlendirirsiniz.
- Farklılığınız ile rekabette öne geçersiniz.
- Markanızın faaliyetleri verdiği mesajı daha tutarlı hâle getirirsiniz.
- Müşterilerinizin markanız ile kurduğu ilişkiyi sağlamlaştırarak sadakat duygusu oluşturursunuz.
- Kurum kültürü oturtarak çalışan bağlılığını üst seviyeye çıkarırsınız.
Kurumsal Kimlik Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kurumsal kimlik, hazırlanırken dikkat edilmesi gereken unsurlardan oluşan bir bütündür. Bu süreçte düşülecek bir hata, telafisi çok zor sonuçlar doğurabilir. Kurumsal kimliğin oluşturulması sırasında dikkat edilmesi gereken başlıca konular şöyle sıralanabilir:
Kurumsal kimlik özgün olmalıdır. Hâlihazırda var olan renk kombinasyonlarının ya da logoların benzerlerini kullanmak sizin markanıza değil, rakiplerinizin amaçlarına hizmet eder. Taklitlerin asıllarını yaşattığı gerçeğini unutmamalısınız.
Bu süreçte, konunun uzmanları ile çalışmanız önemlidir. Unutulmamalıdır ki kurumsal kimliğin oluşturulması, zaman içinde geriye alınabilecek veya yeniden başlanabilecek bir çalışma değildir. İşi, fikir ortaklığı yaptığınız profesyonellere bırakmak alacağınız riski minimuma indirir. Kurumsal kimlik; markanın genel yapısı, sektörü, ürünleri, vizyonu gibi birçok unsurla uyum içinde olmalıdır. Kendi içinde uyum sergileyen görsel öğeler, markanın diğer değerlerini kapsayacak ve bütünlüklü bir yapı meydana getirecek şekilde tasarlanmalıdır.
Kurumsal Kimliğin Başlıca Unsurları Nelerdir?
gereken birtakım unsurlardan söz edilebilir. Bu unsurlar, birbiriyle iç içe geçer ve diğerlerini de daha değerli hâle getirir. Başlıca kurumsal kimlik unsurları şunlardır:
- Vizyonunuzu belirleyen marka kimliği ve amacı
- Akılda kalıcı bir logo
- Kimliğinizi öne çıkaran bir slogan ya da motto
- Görsellerin etkisini artıracak renk paleti
- Profesyonel görünümü destekleyen font (yazı tipi)ailesi ve tipografi
- Diğer unsurları özellikle dijital dünyada destekleyecek grafikler
Bu unsurların ışığında hazırlanmış görsel öğeler, markanızın dışarı ile temas ettiği her noktada kullanılmalıdır. Faturalar, zarflar, antetli kâğıtlar, kartvizitler ve kaşeler gibi kurumsal enstrümanlar, kimliğinizi yansıtacak şekilde düzenlenmelidir. Reklam ve tanıtım projelerinizdeki tüm görsel materyaller, kimlik kurallarının içinde kalmalıdır. Bu şartı, promosyon amacıyla kullanacağınız bez çantalar, kupalar, stickerlar, broşürler, e-posta bültenleri ve sosyal medya kanallarını da içine alacak şekilde genişletebiliriz.
Kurumsal Kimlik Nedir? – Uweta