SEO uyumlu makale yazabilme şartı olarak, içeriğimize SEO ve makale kavramlarını açıklayarak başlıyoruz. Bu iki kavramı ve birbirlerine nasıl bütünleştirileceğini öğreneceğiz. Akabinde Google arama sonuçlarında daha iyi sıralama alabilme adına bilmemiz gereken önemli noktalara değineceğiz.
SEO Nedir?
SEO, Search Engine Optimization cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden meydana gelen bir kısaltmadır. Türkçe çevirisiyle Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Çok daha net bir ifadeyle, web sitelerinin Google gibi arama motorlarında daha iyi sıralama alması için yapılan işlemlerdir. Daha iyi sıralama alınması, web sitenizin daha fazla ziyaretçi tarafından görüntülenmesi anlamı taşır. Bu şekilde çok daha fazla insan tarafından bilinirliğiniz artmış olur.
Makale Nedir?
Bir makale, belirli bir konuda bir düşünceyi aktarmak veya ispat edebilmek adına konu uzmanlarınca yazılır. Bu kelimeden genel olarak akademik yorum çıkartılması yanlış bir düşüncedir. Önemli olan durum, aktarım ya da ispat edebilme olgusudur. Makalenin doğruluğu ya da güvenilirliği elbette ki konu uzmanıyla alakalıdır.
Seo Uyumlu Makale Nedir?
Web sitelerinin belirli arama sorgularında ilk sayfada yer almasını amaçlarız. Ürettiğimiz içerikler esasen birer seo uyumlu makale olarak tanımlanır. Ancak ürettiğimiz içeriklerin arama motorları için değil, arama motorunu kullanan insanlar için olduğunu unutmamalıyız. Bu ince noktayı daha sonra epeyce ayrıntılı olarak değerlendireceğiz.
Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
Aslında iyi bir içerik hazırlamanın tekniğini anlatıyoruz. İçeriğin Google kullanıcıları gözünde en iyi olması, en doyurucu bilgiye sahip olmasını gerektirir. Dijital içerik üreticileri, anahtar kelimeleri doldurarak makale üretmeyi çok abartıyorlar. Toplam kelime sayısına takılarak, daha önemsiz detaylarda kayboluyorlar.
İçeriğinizi seo dostu bir hale getirmek için kullanıcıların zihnine anahtar kelime püskürtmesi yaşatmaktan çok daha fazlasını yapmak gerekiyor. Yavaş yavaş başlayalım o halde:
Alt Başlıkları Kullanın
Teknik anlamda H etiketleri olarak tabir ettiğimiz ve en çok H2 ve H3 olarak kullandığımız başlıklardır. Bu etiketler sayesinde konuların birbirine bağlanmasını sağlarız. Arama motorları da aynı hiyerarşiyi algılamaya ve bu terimleri sıralamaya sokmaya başlar. Bu makaleyi okurken görmüş olduğun içindekiler kısmı tam olarak durumu açıklayacaktır.
Dahili Bağlantılar Ekleyin
Web sitenizdeki tüm makalelerin birbiriyle bağlantılı olabilmesi önemlidir. Örneğin bu yazıda Google sıralamasından bahsettik. Gördüğünüz gibi “İşletmeler için Google Sıralaması Yükseltme” isimli makalemize dahili bağlantı verdik. Yani, Google sıralaması almak için makale yazmak gerektiğinden bahsederken, bunu daha iyi nasıl yapacağımızı anlattığımız bir başka yazımızı okumanız için tavsiye vermiş olduk.
Makale Uzunluğu Sorunsalı
İyi bir içerik oluşturmak için sizce kaç kelime kullanmak gerekiyor? Bu soruyu oldukça anlamsız buluyoruz. Çünkü her konu, kendine özgü bir anlatımla açıklanmalıdır. Kimi makale 300 kelimede hazır hale gelebilecekken, kimisi de 5000 kelime ile belki de yarısına bile gelemez olur. Makale uzunluğundan ziyade, doyuruculuğu önemseyin. Bilgiyi eksik bıraktık mı? Yoksa çok mu abarttık? İşte bunlara cevap arayın.
Anahtar Kelime Seçimi
Amacımız içeriklerimizin daha fazla insana ulaşmasıdır. İnsanlar durup dururken web sitemizi ziyaret etmiyorlar. Arama motorlarında bir şeyleri arayarak bize ulaşıyorlar. O zaman şunu düşünürüz: Bu insanlar ne arıyor? Nasıl arıyor? Bu konuda ücretsiz olarak yararlanabileceğimiz araçlar olduğu kadar, Ahrefs gibi ücretli araçlar da bulunmaktadır.
Google arama motoruna: “seo uyumlu makale” araması yaptırdığımızda;
bu sonuçları da göreceksiniz. Google burada size bir işaret veriyor. Bakın diyor, kullanıcılar siz gibi bu kelimeleri de aradı. Siz de içeriklerinizi bu sonuçlara göre düzenleyebilirsiniz demek istiyor.
İçeriğin Paylaşılabilir Olması
Yazınızın bulunduğu sayfanın başında ya da sonunda sosyal medya butonları bulundurabilirsiniz. Emin olun ki insanlar beğendikleri bir makaleyi paylaşmaktan hiç çekinmezler.
Kontroller
Hemingway app gibi araçlar yazınızın okunabilirliğini kontrol ederler. Türkçe konusunda çok iyi bir yeteneğe sahip olmasa da oldukça fayda sağlarlar.
Tüm bu kurallara uyarak en iyi içeriği hazırlama konusunda bir adım atmış oldunuz. İşiniz bitti değil mi? Hayır. Hiç de öyle değil. İçeriklerinizi belli aralıklarla güncellemelisiniz. Çünkü insanların sorguları zamanla değişebiliyor. Bu durumları sürekli olarak takip ederek içeriğinizi güncel tutmalısınız.
SEO Uyumlu Makale – Uweta