
İlk kez 2009 yılında kullanıma açılan WhatsApp, günümüzde dünyanın en çok tercih edilen mesajlaşma uygulaması. WhatsApp’tan her gün gönderilen mesaj sayısı ortalama 100 milyar. Bu uygulama gündelik hayatımızda öyle büyük bir yer kaplıyor ki artık çoğu zaman çevremizle iletişim kurarken telefon görüşmeleri yerine WhatsApp’tan mesaj atmayı tercih ediyoruz. Uygulama sonradan eklenen özellikleri sayesinde artık sesli ve görüntülü aramalara da sizin veriyor. Hâl böyleyken bu uygulamayı, iş hayatının bir parçası olarak kullanmak da son derece iyi bir fikir gibi görünüyor. WhatsApp’ın işletmelerin müşterileriyle yine bu uygulama üzerinden iletişim kurmasını sağlayan yeni versiyonu, bu süreci hem kolaylaştırıyor hem de profesyonel bir zemine oturtuyor. WhatsApp işletme hesabı olarak bilinen bu versiyonu kullanarak siz de müşterinizle doğrudan ve pratik şekilde etkileşime geçebilirsiniz. Peki WhatsApp işletme hesabı nedir?
WhatsApp İşletme Hesabı Nedir?
Tam anlamıyla bir iletişim çağında yaşıyoruz. Bu şartlar altında işletmeler için verimli iletişim kurmanın, ticari faaliyetlerin en kritik tamamlayıcılarından biri olduğu, hatta en az bu faaliyetler kadar önem taşıdığı söylenebilir. Zira artık müşteriler, dijital kanallar üzerinden işletmelerle rahatlıkla temasa geçebilme imkânına sahipler. Bu yollardan sordukları sorulara mümkün olan en net cevabı en kısa sürede almayı bekliyorlar. Dolayısıyla internetten satış yapmak hedefi ile kurulan işletmeler için tüm iletişim kanallarının aktif olarak kullanılması bir zorunluluk hâline gelmiş durumda. WhatsApp işletme hesabı da bu doğrultuda kullanılabilecek son derece pratik uygulamalardan biri olarak dikkat çekiyor.
WhatsApp işletme hesabı, WhatsApp Business isimli uygulama üzerinden oluşturulmuş kullanıcı kayıtlarına verilmiş özel isimdir. Bu uygulama; yine WhatsApp tarafından, genel olarak küçük ölçekli işletmelerin müşteri ile mesajlaşmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. WhatsApp Business, 2018 yılının Ocak ayında kullanılmaya başlanmıştır. Mesajlaşma fonksiyonlarının yanında işletmelere özel olarak geliştirilmiş özellikler de sunan bu versiyon üzerinden yapılan her kullanıcı kaydı, otomatikman WhatsApp işletme hesabı olarak kabul edilir. Yani hâlihazırda çalışan ya da yöneticilerinden birinin kişisel numarası üzerinden kullanılan standart hesabı, bu işletme tarafından kullanılacak hâle getirmek mümkün değildir. WhatsApp işletme hesabına geçme, ancak işletmeler için özel geliştirilmiş uygulamanın indirilmesi ile yapılabilir.
Bu uygulama, işletmeler için iki farklı hesap türü barındırır. Bunlardan ilki standart İşletme Hesabı olarak tanımlanır. WhatsApp Business‘ı indirip kayıt oluşturduğunuz anda hesabınız bu türde olacaktır. Diğer tür ise Resmi İşletme Hesabı’dır. WhatsApp bu ünvanı, resmi bir işletmeye ait olduğunu belirlediği hesaplara verir. Resmi İşletme Hesapları, isimlerinin yanında bulunan yeşil tik işareti ile belirtilir. Bu hesaplarda şirket adının kişisel kullanıcılar tarafından görülebilmesi için ilişkilendirilmiş telefon numarasının rehbere kaydedilmesi zorunlu değildir.

WhatsApp işletme hesabı doğrulama için iki işlemin gerçekleştirilmesi gerekir. Bunlar işletmenin WhatsApp Business API ile entegre edilmesi ve hesabın Facebook İşletme Yöneticisi’ne tanımlanmasıdır. Fakat bu işlemlerin yapılması, işletme hesabınızın kesin olarak yeşil tik alacağı anlamına gelmez. Zira bu uygulama, henüz pilot çalışma evresindedir ve WhatsApp daha çok tanınmış markaların hesaplarını onaylamaktadır. Ayrıca işletme hesabı onaylanması için sektör bazlı bazı kısıtlamalar da var. WhatsApp, aşağıdaki alanlarda faaliyet gösteren, söz konusu ürün ya da hizmetleri satışa sunan işletmelerin hesaplarını hiçbir şekilde onaylamamaktadır.
- İlaç, medikal ve sağlık ürünleri
- Tütün ürünleri
- Alkol markaları
- Kumar işletmeleri
- Yetişkinlere yönelik ürün ve hizmetler
- Arkadaşlık hizmetleri
- Canlı hayvan
- Ateşli silah ve mühimmat
- Kripto para
WhatsApp İşletme Hesabının Özellikleri Nelerdir?
WhatsApp işletme hesabı özellikleri ile online satış yapan firmalara iletişim süreçlerini yönetmek açısından birçok kolaylık sağlar. Bunun yanında kurumsal bir kimlik oluşturulmasına ve müşteriler ile daha verimli bir ilişki kurulmasına yardımcı olur. Standart hesaplar ile WhatsApp işletme hesabı farkı da genel olarak bu versiyonun sahip olduğu özelliklerden ileri gelir. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Alan kodu ya da 0850 ile başlayan sabit telefonlarla uyumludur.
- Web özelliği sayesinde bilgisayarlardan da rahatça kullanılabilir.
- Spam ve engelleme özellikleri istenmeyen mesajlar almanızın önüne geçer.
- Resmi hesap özelliği ile marka imajınızı güçlendirir.
- İşletmenizin iletişim bilgileri, WhatsApp işletme hesabına eklenebilir.
- Bulunduğunuz her ortamda müşterilerinizin sorularını en kısa sürede yanıtlamanıza imkân tanır.
- Detaylı mesajlaşma istatistikleri sunar.

WhatsApp İşletme Hesabının Faydaları Nelerdir?
WhatsApp işletme hesabı, küçük ölçekli şirketlere pek çok fayda sağlar. Bu faydalar arasında doğrudan satış rakamlarını yukarı çekmeyi sağlayanlar olduğu gibi sayısal olarak ölçülemese de marka değerine olumlu katkı yapanlar da vardır. Söz konusu avantajları şu şekilde toparlamak mümkün:
WhatsApp işletme hesabı kullanmanın ücretsiz olması sayesinde bu türden bir uygulama için kaynak ayırmanıza gerek kalmaz. Böylece ekonomik anlamda eliniz rahatlar.
Sunduğu otomatik mesaj ve etiketleme gibi özellikler, iletişim süreçlerine harcanan zamanı oldukça azaltır. İşletmenizin zaman yönetimi konusunda daha iyi konuma yükselmesine yardımcı olur.
WhatsApp’ın en çok tercih edilen mesajlaşma uygulaması olduğunu söylemiştir. Dolayısıyla müşterilerinizin önceliği de sizinle bu uygulama üzerinden iletişime geçmek olacaktır. Bu sayede kolay erişilebilen bir işletme olmanız, müşteri ilişkilerinizi zaman içinde daha güçlü kılar.
Müşterilerinizle e-posta üzerinden haberleşmeniz günümüz şartlarında oldukça hantal kalacaktır. Bu nedenle iletişim için WhatsApp’ı seçerek hem daha sıcak hem de efektif bir müşteri hizmetleri süreci oluşturabilirsiniz. Ayrıca uygulamanın ses ve görüntülü aramalara da olanak tanıması, sorunların en iyi etkili şekilde çözülmesine yardımcı olur.
Özelleştirdiğiniz işletme profiliniz ile marka kimliğinizi destekleme imkânı bulursunuz. Bu alanda sloganlarınız, iş tanımınız, iletişim bilgileriniz ve web sitesi adresiniz gibi detaylara da yer verebilirsiniz.
Katalog özelliği sayesinde müşterilerinizin en kolay şekilde ürün ve hizmetlerinize göz atmasına imkân sağlar. Bu özellik satış miktarlarına olumlu etki yapmasının yanında müşterilerin ürünler hakkında geri bildirimde bulunmalarını da kolaylaştırır. Tek mesajla alabileceği geri bildirimlerden hareketle iş süreçlerinizi geliştirebilir, müşteri memnuniyetinizi artırabilirsiniz.
WhatsApp tüm dünyada kullanılan bir iletişim aracıdır. E-ticaret faaliyetlerinizi global anlamda geliştirmeyi düşünüyorsanız WhatsApp işletme hesabı, her ülkedeki müşterilerinizle iletişim kurmanıza aracılık eder.
WhatsApp İşletme Hesabı Nasıl Kullanılır?
Kurumsal WhatsApp hesabı, genel itibarı ile bu uygulamanın bireylere özel, standart versiyonuna benzer şekilde kullanılır. Yani yazışma yöntemiyle ve sesli ya da görüntülü aramalarla müşterilerinizle iletişim kurmanıza, onların merak ettiklerine açıklık getirmenize yardımcı olur. Buradan hareketle WhatsApp işletme hesabı ile sohbet etmek ve bu uygulamayı kişisel iletişimler için kullanmak temelde benzer pratikler üzerinden işlediğini söyleyebiliriz. Fakat Kurumsal WhatsApp hesabının kullanımı, uygulamanın sahip olduğu araçlar nedeniyle bir miktar farklılaşır. Bu uygulamanın işletmelere sağladığı avantajların temelinde de esasen bu araçlar yatar.
E-ticaret Sitesine WhatsApp Nasıl Kurulur?
Sanal mağaza açma ya da e-ticaret sitesi kurma gibi konulardaki en büyük yardımcınız olan Uweta, bu mecraları daha kullanışlı hâle getirmek için de birçok araç sunar. E-ticaret sitenize WhatsApp hesabı kurmak da bu araçlardan biridir. Bunun için özel olarak geliştirilmiş uygulamayı indirerek, sitenizi ziyaret eden müşterilerinizin sorularını WhatsApp üzerinden alıp anlık olarak cevaplayabilirsiniz. İnternet üzerinden satış yaptığınız siteyi WhatsApp hesabınızla entegre etmek, müşterilerinizle daha yakın bir ilişki kurmanızın ve daha güçlü bir kullanıcı deneyimi vadetmenizin önünü açar.

Whatsapp İşletme Hesabı Nedir? – Uweta